Σε συνέντευξή του προς την οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche, ο Πολ Σερντ τονίζει ότι αυτές οι ανησυχτικές συνθήκες είναι ο χαμηλός πληθωρισμός, η αναιμική ανάπτυξη και το υψηλό ποσοστό της ανεργίας στην ζώνη του κοινού νομίσματος.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, προβληματισμό θα πρέπει να δημιουργεί το ότι η οικονομία της Γερμανίας βρίσκεται σε κατάσταση στασιμότητας. «Οι πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει να φροντίσουν έτσι ώστε να αποτραπεί μια νέα ύφεση. Μια κρίση δεν προκύπτει εν μία νυκτί, αλλά συνιστά μια σταδιακή διαδικασία», επισημαίνει.
Στη συνέχεια, ο Πολ Σερντ υπενθυμίζει ότι η αποστολή της ΕΚΤ δεν είναι μόνο η σταθερότητα των τιμών. «Στις ευρωπαϊκές συνθήκες αναφέρεται ότι η ΕΚΤ θα πρέπει με την νομισματική της πολιτική να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ. Και αυτοί οι στόχοι είναι η πλήρης απασχόληση καθώς και η κοινωνική και οικονομική συνοχή της Ευρώπης», λέει ο οικονομολόγος, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του για το γεγονός ότι αυτή η πτυχή των αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ δεν παίζει σχεδόν κανένα ρόλο.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να παρέμβει επιθετικότερα για να πετύχει τους στόχους της, διευκρινίζοντας ότι «η ποσοτική χαλάρωση είναι αναγκαία». «Σε αντίθεση με την αμερικανική Fed, η ΕΚΤ τηρεί επιφυλακτική στάση όσον αφορά την επέκταση του ισολογισμού της», σχολιάζει ο ίδιος. Ωστόσο, με την απόφασή της να προβεί στην αγορά τιτλοποιημένων δανείων, η «ευρωτράπεζα» αποφάσισε «να αλλάξει πορεία», σημειώνει ο Σερντ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr